Bouwkundige staat en duurzaamheid

Wanneer u een huis gaat kopen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de bouwkundige staat van de woning. Ook een huis dat er op het oog perfect uitziet, kan na een deskundige inspectie gebreken hebben die u op voorhand niet had kunnen vermoeden. Door de bouwkundige staat door een expert te laten beoordelen, en deze beoordeling te laten vastleggen in een rapportage, bent u zeker dat er geen verborgen gebreken zijn die u naderhand voor een nare verrassing kunnen stellen, of versterkt u uw onderhandelingspositie wanneer deze gebreken reeds voor de overdracht van de woning bekend zijn.

Het belang van een bouwkundig onderzoek, is inmiddels ook doorgedrongen tot de landelijke politiek, en is de verplichting om een beknopt bouwkundig onderzoek in het taxatierapport op te nemen wettelijk vastgelegd. Met ingang van 1 oktober 2021 is het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte 2021 verplicht. In het nieuwe taxatiemodel is het bouwkundige deel aangepast met als doel om de hypotheekverstrekker een duidelijk beeld te geven in de bouwkundige staat van een woning. Het al dan niet aanwezig zijn van gebreken die (zeer) kostbaar zijn om te herstellen is immers ook bepalend wanneer een hypotheekverstrekker moet beoordelen of u de lasten van uw nieuwe woning kunt dragen.

Woongarant bouwkundige keuringen

Woongarant biedt twee mogelijkheden om de bouwkundige staat van de woning te laten beoordelen. Zo is er de mogelijkheid om uitsluitend aan de wettelijke verplichting te voldoen, en uw taxateur te helpen met de verplichte bouwkundige opnamestaat in uw taxatierapport. De bouwkundige opnamestaat in het taxatierapport geeft echter geen totaalbeeld van alle visuele gebreken. Voor een totaalbeeld is het verstandig om een volledige en uitgebreide bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Deze mag een taxateur toevoegen aan het taxatierapport als vervanging van de bouwkundige opnamestaat. Het uiteindelijke resultaat is zeer uitgebreid. Ook zijn de rapporten geschikt voor en voldoen ze aan de eisen die gesteld zijn gesteld door de Nationale Hypotheek Garantie. Bouwkundige rapporten van onze partner Perfectkeur worden erkend door de NHG, Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en alle bij de Autoriteit Financiële Markten geregistreerde financiële instellingen. Het bouwkundig rapport is helder en in begrijpelijke taal geschreven. Voorzien van foto’s, wordt het bouwkundig onderzoek full colour uitgeprint en zowel digitaal als per post naar u verzonden. Klik hier om een voorbeeldrapportage te bekijken. Onderstaand vindt u een video die u een beeld geeft van hoe een bouwkundig onderzoek in zijn werk gaat.

 

Woonwinst Energieadvies

Naast de bouwkundige beoordeling van uw nieuwe woning, is het in deze tijd van stijgende energielasten en met het oog op de toekomst van de aarde zeer zinvol om de mate van duurzaamheid van het huis in kaart te laten brengen. Het Woonwinst Energieadvies is een rapportage die samen met een bouwkundig onderzoek kan worden aangevraagd. Tijdens de keuring vult de inspecteur een aantal vragen in over de huidige duurzaamheid van de woning zoals: beglazing, gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en zonnepanelen. Aan de hand van deze antwoorden wordt een rapportage opgesteld op welke onderdelen er kan worden verduurzaamd.

Het uitgangspunt in dit rapport is het Energie Bespaar Budget, dit is een budget waarop iedereen die een hypotheek bezit of afsluit aanspraak kan maken. Bovenop de waarde van de woning kan 6% worden meegefinancierd. De eerste € 9.000,- is hierbij zonder inkomenstoets. Dit bedrag moet dan wel worden ingezet voor energiebesparende maatregelen. Onderstaand vindt u een filmpje met een verdere uitleg over het Woonwinst Energieadvies.

Uw huis verduurzamen

Hoe kunt u in uw woning beginnen? Wat kosten de verbeteringen en wat leveren ze op? En hoeveel subsidie krijgt u? Klik op onderstaande link van de Rijksoverheid en doe de check!

www.verbeterjehuis.nl